Talentvolle sport(st)ers voorbereiden op een overgang naar een (inter)nationaal topteam gaf Gerard Kemkers in het bijzijn van Wethouder Niels van den Berg aan. Gianni Romme wilde erop uittrekken, de mensen nog meer naar deze fantastisch mooie en goede ijsbaan halen. Gianni Romme heeft het Enschedese ijs inmiddels verlaten en dat helpt niet, was de reactie van Wethouder Niels van den Berg. De Sven Kramer Academy heeft zijn activiteiten uitgebreid naar Tilburg en Enschede. Want topsport kost geld!

Het is een kwestie van prioriteiten

Bizar slecht noemde oppositiepartij D66 de plannen voor een € 7 miljoen kostende fietsbrug naar de Eekmaat over de rotonde Oostweg – Keppelerdijk. En staat de gemeenteraad nu op het punt € 300.000 meer uit te geven naar roof joods vastgoed dan andere gemeenten.

Die ruim € 300.000 extra is omdat op initiatief van de Burgemeester van Enschede, er een raadsvoorstel ligt om de rol van dominee Leendert Overduin, de Joodse raad en (niet genoemd in het raadsvoorstel) de Tafel van Vrede, onder leiding van het het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) te onderzoeken.

Deze zogenaamde Twentse paradox – in Enschede (en Hengelo) hebben relatief meer Joden WOII overleeft die Enschede, – waar ook dit boek over is verschenen – zo aanvaardbaar uniek maakt. Maar niet alleen het genoemde boek, ook een indrukwekkende documentaire (van Willy Berends en Eric Dijkstra), wat aanleiding was om Dominee Leendert Overduin – de Enschedese redder van zeker 1200 Joden – een plek te geven in het vernieuwde Verzetsmuseum in Amsterdam.

Daarnaast verschenen er twee boeken van de mede documentaire maker Willy Berends. Het duurdere onderzoek gaat daarbij verder dan de gemeentelijke verantwoordelijkheid en verschijnt na het feestjaar 2025, 700 jaar gemeente Enschede.

De integere

Nu heb ik de Burgermeester leren kennen als integer, iemand die staat voor waarheidsvinding, onze stad en inwoners. Waarom dan nu, het verder dan de gemeentelijke verantwoordelijkheid strekkende uitgebreidere onderzoek – terwijl er reeds vele onderzoeken en bijbehorende documenten zijn verschenen –  over dit onderwerp, is voor mij dan ook een raadsel.

Kan me niet voorstellen dat er nog een drang is om onze geschiedenis te wijzigen. Ook niet dat het voortkomt uit de oorspronkelijke partij (PvdA) van de nu officieel partijloze Burgermeester Bleker. De PvdA onder wiens beleid in Enschede veelvuldig de sloophamer werd ingezet als het ging om ons – als gevolg van de verschillende stadsbranden – toch al beperkte historisch erfgoed.

Of dat de beslissing destijds van de opa’s van de latere PvdA coryfeeën Lodewijk Asscher en wijlen Job Cohen moet worden wit gewassen! Zij melden immers aan Sig Menko – als vertegenwoordiger van de Joodse raad in Enschede- toen deze in Amsterdam begon over onderduiken van Joden, dat dit niet in hun woordenboek voorkwam.

Opvallend is wel dat het enkel de PVV en D66 zijn die kritisch lijken te zijn v.w.b. de kosten en nut van het uitgebreide onderzoek. Dat de PvdA niet eens de moeite nam om het werk van Willy Berends te verdedigen. Willy Berends, de PvdA’er die tevens het lied ‘Zuinig op Enschede’ als ode aan de stad en PvdA campagne video als kernboodschap beschreef.

Terug naar de verbinding verleden, heden en toekomst

Waar de ploeggenoot van voor 2022, D66 in de vorige coalitie periode de verantwoordelijk wethouder sport Niels van den Berg onvoorwaardelijk steunde. Lijken ze nu voorop te lopen om deze wethouder zelfs niet de binnenbocht zomaar te laten nemen.

Gert-Jan Tillema hekelde de manier waarop de gemeente Enschede (een opdracht van Jeroen Diepemaat) de regiogemeenten heeft gevraagd om een eenmalige bijdrage. Wethouder Niels van den Berg heeft daarop de toezegging gedaan om binnen drie weken met een voorstel te komen. En daar zit nu net de achilleshiel. Of is dit de voorkennis waarover D66, na van 2014 tot 2022 zelf deel uitgemaakt te hebben van nagenoeg dezelfde coalitie over beschikt?

Want tot nu toe is duidelijk dat de huidige coalitie ook geen eigen visie heeft. Kan dus ook geen eigen visie voorstellen. Is altijd afhankelijk van een in te huren bureau of zoals de wethouder  aangaf, de provincie.

Topsport kost geld!

Er wordt wel gepraat over Topsport. Maar faciliteiten kan de raad niet adequaat en snel invullen. Simpelweg omdat er nooit voortvarend een visie in de vorm van een raadsvoorstel wordt voorgelegd. Er is geen visie, er zijn geen eigen ideeën en na een volgend 10000den euro’s kostend ‘onderzoek’ heeft een deel van de raad er geen geld voor over.

Het bestuur en de Enschedese raad moet zich realiseren dat er nu eenmaal maatschappelijke voorzieningen zijn – sporthal, zwembad, schouwburg / muziekcentrum – waarvan je weet dat die geld kosten. Deze voorzieningen zijn nodig en mogen nooit ten prooi vallen aan dikdoenerij of gebruikt worden als politiek uitruil object.

Ook een IJsbaan kost – net als nagenoeg overal – geld. Het is dan ook maar net wat voor gemeente wil je zijn. Je zult in je plan dan ook naar een optimale exploitatie moeten kijken. Een exploitatie zonder politieke beperkingen of politieke eisen. Waarbij je wat mij betreft zelfs een verplaatsing van de IJshal naar de Diekman Topsport Campus serieus moet gaan bekijken. Kijk naar een combinatie top IJshockey en top schaatsen in één IJshal.

Niet altijd de getapte

De mens en de professie kunnen hoe vervelend ook verschillend zijn. De vraag is dan ook, waar liggen je prioriteiten? Ontwikkel vanuit de eigen kracht, bijna elke gemeente heeft zelf al wel ‘sportieve voorziening’, dus meebetalen aan die van Enschede zullen ze niet gauw doen. Behalve dan als je echt onderscheidend bent.

Op deze wijze mogen we blij zijn dat er nog een fatsoenlijk zwembad is straks. Het wordt anders schaatsen zonder ijs en zwemmen zonder water. Wethouder Niels van den Berg (de winnaar) moet zich niet simpelweg op pad laten sturen door de volgens de Roskam beste regionale bestuurder van Twente.

Moet zich ook realiseren dat zijn professionele verantwoordelijkheid verder gaat dan de getapte en gevierde man zijn. Besturen houdt ook in vervelde beslissingen nemen. Leiderschap houdt ook in aan de ‘stroat’ weleens lastige vragen moeten beantwoorden.

Besturen en leiderschap is prioriteiten stellen. Een zwembad nu voor het algemeen belang. Of een foute beslissing – sluiten van zwembad de Brug – op basis van een luchtkasteel in stand houden. De ontsluiting voor in deze fietsend Glanerbrug hoeft echt niet via een € 7 miljoen kostende fietsbrug.

Maar vergeet dan ook niet!

Het stopt pas als wij willen dat het stopt. We kunnen ze gewoon wegstemmen. Het daarom van belang om in beweging te komen. We zijn het aan onze voorouders en kinderen/kleinkinderen verplicht.

Alleen als iedereen in beweging komt en tijdens de PS2023 stemt op – in alfabetische volgorde – BVNL, FvD, JA21 of de PVV is genoeg. Zij die nog twijfelen, voor mijn part op de Boer BurgerBeweging, of zo wordt inmiddels duidelijk, een van de mooie lokale initiatieven en verbindingen. En ere wie ere toekomt, ook BBE (de partij van de super aardige, over een hoge gunfactor beschikkende, nu in verschillende dossiers onder druk staande wethouder Niels van den Berg) is een van de initiatiefnemers van zo’n initiatief.

Dan kunnen we het tij keren. Alleen als het volk stemt, dan wint het volk.

Dus mensen, allez hop naar de stembus PS2023!

NL in Nood vlag

NLinNood heeft een eigen vlag ontworpen en vervaardigd. Niet omdat we de omgekeerde vlag intimiderend vinden maar omdat we er aanstoot aan nemen of omdat het een Duitse vlag is.

Nee, gewoon volgens de democratie en in het kader van keuzevrijheid. Wil je de vlag bestellen? Mail naar……..

#NLinNood #WegMetDitKabinet

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Nederland / Enschede is het waard!

Een oproep: wij zijn voor onze betalingsverplichtingen afhankelijk van donaties van onze leden / lezers of reclame. Reclame maken betekent in veel gevallen ook onafhankelijkheid inleveren en daar passen we voor. Daar komt bij: het midden- en kleinbedrijf is al bijna uitgeroeid door handelen van de huidige overheid. Daarom deze oproep: steunt u ons s.v.p. met een kleine donatie, als het uitkomt een wat grotere of wordt lid van onze beweging / partij. Er blijft nergens geld aan de welbekende strijkstok hangen. Alle financiën verkregen via donaties of lidmaatschap worden gebruikt voor het hosten van onze website en informatievergaring.