Om dat te verduidelijken, wat is een traditie? Traditie is onderdeel van onze cultuur. Onze cultuur is een optelsom van de kenmerken, waar leeft de beroepsbevolking van, wat zijn de tradities, en hoe zijn de gebouwen vormgegeven.

Bij tradities gaat het gaat er dus om hoe je de wereld ziet: wat je belangrijk vindt, hoe mensen met elkaar horen om te gaan, enz. Die dingen leer je op school, van je ouders, en zie je terug in de kunst. Als je bijv. je kinderen leert dat het goed is om zuinig te zijn, geef je hen daarmee een typisch Nederlandse eigenschap mee. En dat geldt ook voor onze Sinterklaastraditie.

Zoals we reeds eerder publiceerden, een typisch kinderfeest waar ook Zwarte Piet onderdeel van uitmaakt heeft ook niets te maken met ‘racisme’ hetgeen de beroepsactivisten van KOZP, gefaciliteerd door de huidige beleidsmakers mogen uitkramen en doen. Ook niet met ‘Black Live Matters’ of gillende blanken die vol zelfhaat zitten.

Nee, de Sinterklaas- en Zwarte Piet traditie is alles behalve de fel gekante hedendaagse gemanipuleerde zelfhaat en zelfdestructie. Het is ook niet zwart, niet wit. Maar vanuit de nu situatie. We leven immers niet meer in de Oud Griekse tijd van landje veroveren.

Maar als je dat geheel en de samenhang ontkend, dan ontken je het bestaan van de authentieke Nederlanders. Maar ook alle andere unieke volken zoals de authentieke Duitser, Italiaan, Turk, Marrokaan enz. enz. Ik ontken dat niet. Persoonlijk ben ik er zelfs trots op. Ik sluit ook niet uit.

Het is daarom dat onze tradities ertoe doen en het waard zijn om voor te strijden. Strijd tegen diegene die ons zelfhaat en excuses aanpraten met als doel om ons alleen maar te verzwakken. Als je namelijk echt tegen racisme bent dan sta je op, recht je de rug in plaats van je afkomst te verloochen.

Daarvoor is samenwerking een noodzaak. Een samenwerking die afgelopen zaterdag in Enschede ‘niet gefaciliteerd’ op een prima manier ten uitvoer kwam. De Zwarte Pieten Actiegroep had het plan om voor de tweede keer op rij de Enschedese binnenstad te bezoeken. Nu waren er inmiddels verschillende gemeenten die dit – onbegrijpelijk maar waar – zien als ‘demonstratie’. Hiermee konden dus ook beperkingen worden opgelegd aan dit kinderfeest vanuit onze traditie.

Om dit voor te zijn besloten we om als Verbindend Enschede met de Zwarte Pieten mee op te lopen waarbij het om de Zwarte Pieten ging en wij enkel escorte zouden zijn. Hiermee wilden we indien nodig voorkomen dat wat enkel lachende gezichten van kinderen en ouderen oplevert voortijdig zou worden beëindigd.

Immers, een start van een campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 belemmeren is (NOG) wel erg ondemocratisch en net weer een stap verder dan een onschuldige traditie als Zwarte Piet z’n vrijheid beperken. Omdat Sinterklaas tot de Corona / Covid19 risicogroep (70 plus) behoort en hij nog zware dagen voor de boeg heeft hadden we die thuisgelaten.

Door deze toevallige samenwerking bleef het bij controle door een ‘stille’ (bij een demonstratie heet dit dan Romeo). De enige beperking bleek Facebook te zijn die Verbindend Enschede 24 uur in de ban deed na het delen van Zwarte Piet beelden. Het waren kortom geweldige uurtjes met zichtbaar plezier voor ouders en de kinderen. Wat mij betreft wederom een bewijs dat samenwerking los van de ego’s en andere onderliggende belangen noodzakelijk is.

Waar het werkelijk omgaat zijn aanvallen op onze Nederlandse cultuur en tradities die (ook) door de zittende partijen in Enschede -net als op vele andere plekken- worden geaccepteerd en gefaciliteerd. En erger nog, het zijn inmiddels de ongekozen bestuurders zelf die voorop gaan in de strijd tegen de eigen cultuur en tradities. En daarmee de afstammelingen van geïmporteerde vreemdelingen de ruimte geven om de focus te verleggen naar een ander traditioneel vrijheid feest.

Racisme en discriminatie zijn niet te tolereren. Niet binnen onze traditie en niet binnen de tradities van groepen die Nederland zien als hun nieuwe vaderland. Daar strijden we dagelijks tegen. Een start nu zou al zijn racisme, slavernij en zelfs zwarte Piet los van elkaar te bespreken.

#WijStaanVoor! Alle mensen die loyaal zijn aan onze normen, waarden en tradities #GR2022

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Enschede / Nederland is het waard!