Met ‘nazificatie’ wordt bedoeld de maatregelen (o.a. machtigingswet), genomen door de via democratisch weg (30 januari 1933 beëdigd) aan de macht gekomen Adolf Hitler, in Duitsland. Duitsland dat in de jaren 1918/1919 tot 1933 de Weimarrepubliek werd genoemd. De Weimarconstitutie is weliswaar staatsrechtelijk tot 1945 van kracht gebleven. Maar dit was uiteraard in nationaal socialistisch Duitsland alleen nog maar om de schone schijn op te houden.

De machtigingswet werd op 23 maart 1933 aangenomen door de Duitse Rijksdag en afgekondigd op 24 maart 1933. Met het aannemen van deze wet zette het Duitse parlement zichzelf destijds buiten spel.

Als je goed kijkt, naar wat dan tot de val van de muur (9 november 1989) heette het ‘vrije Westen’ en het communistische Oostblok, komt tot de conclusie dat niet alleen de sporen van het communistisch verleden aanwezig zijn. Velen zijn er ook geobserveerd door het Nazisme (afkorting van het nationaal-socialisme). Wat zijn oorsprong zal hebben in het anti-communisme dat het nationaal-socialisme kenmerkt.

Het de-nazificeren van Oekraïne is in die zin dan ook omgeven met vragen. Zelenski is van Joodse afkomst, en drie van zijn familieleden zijn omgekomen tijdens de Holocaust. De genocide op de Joden in de periode 1939-1945. Hij zou dus volgens geldende norm in het vrije westen niet kunnen worden getypeerd als Nazi!

Zie in dat kader ook de uitspraak van buitenlandminister Lavrov die had verkondigd dat Joden de ‘grootste antisemieten’ zijn en dat Adolf Hitler net als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ook Joods bloed had. Waar Vladimir Poetin later excuses voor heeft aangeboden.

Wat is dus ‘de-nazificatie’ zoals Poetin het bedoeld in deze Russisch – Oekraïnse oorlog? Welke maatregelen zijn dat en wie moet er dan verdwijnen? Gaat het niet om de strijd tegen Oekraïne maar tegen een systeem opgetuigd onder invloed van ‘het vrije westen’? Of is Poetin niet de vertegenwoordiging van wat wij in ‘het vrije Westen’ zien als het communistische Oostblok? En is het daarmee niet eens een aanval op ‘het vrije Westen’