Begin dit jaar, voor de verkiezingen gaven de SP, GroenLinks en de PvdA aan zich gezamenlijk te keren tegen diverse kabinetsplannen en met name tegen de belastingverlaging voor bedrijven. Misschien, bij nader inzien, wat geschrokken of toegesproken door papa Jan gaf Lilian Marijnissen gelijk aan dat zij met ‘bijna elke partij’ een coalitie zou vormen die Nederland ‘eerlijker wil maken’.

Nu, inmiddels bijna 9 maanden later, heeft de SP van de ‘familie’ Marijnissen wederom verloren. Lilianne Ploumen en Jesse Klaver hebben de bevalling ingeleid en het woord is a.s. zaterdag aan de leden van de PvdA. Wordt het nog minder Joop’s ‘socialistische’ idealen, de vroegere achterban gelijk met het badwater wegspoelen. Of kiezen ze voor bijvoorbeeld Deens NeoSocialisme.

Want het lijkt aardig wat de partij producten Lilianne Ploumen en Jesse Klaver zeggen. Elkaar niet loslaten tijdens de formatie en tegelijkertijd blijven ze twee autonome stromingen. De progressieve samenwerking tussen de PvdA, GroenLinks en D66 is gedoemd te mislukken.

De PvdA, in 2012 nog goed voor 38 zetels laat de gecoupeerde oren op 9 zetels hangen naar de verliezer, GroenLinks. En dat in de wetenschap dat GroenLinks voor de verkiezingen al graag een stembusakkoord wilde sluiten maar die poging liep stuk op verzet van zowel de PvdA als de D66 achterban.

Persoonlijk ben ik een absoluut voorstander van samenwerking vanuit ons algemeen belang, het Nederlands belang. Wat hier echter wordt opgetuigd is een samenwerking uit persoonlijk ‘politiek’ belang.

De gezamenlijke score PvdA & GroenLinks:
* TK 1998: 56 zetels
* TK 2003: 50 zetels
* TK 2012: 42 zetels (waarvan 38 voor de PvdA)
* TK 2017: 23 zetels
* TK 2021: 17 zetels

De enige reden is na mijn mening dan ook gebrek aan leiderschap bij Lilianne Ploumen (PvdA) en persoonlijk politiek willen overleven van Jesse Klaver (Groenlinks). Dat daarbij buiten de eigen achterban wordt gerekend interesseert zowel Lilianne als Jesse niet. Net als dat hun ‘coaches’ dit niet interesseert. Want in beide kampen heerst chagrijn over de voorgenomen plannen om samen te onderhandelen.

Het zou daarom ook juist nu hét moment zijn dat wij, het door ‘hun’ verketterde, gepolariseerde en conservatieve rechts wel vanuit de kracht en het Nederlands belang gaan samenwerken.

En dat moment is NU. We kunnen het nu nog via de politieke weg bewerkstelligen. Echte democratie ontstaat immers van onderaf. Dus vanuit de gemeentelijke politiek naar boven. Stoppen met van bovenaf opleggen van partijpolitiek. Alleen met echt dualisme kunnen we werken aan herstel van onze gezamenlijke identiteit en soevereiniteit.

Voor de GR2022, of je nu afscheider/zetelrover, of je wel of niet als partij naam meedoet, samenwerking tussen BoerBurgerBeweging, BVNL (van Haga), Code Oranje, JA21, FvD, PVV, SGP is zeer wenselijk. Stop met dat landelijke gekissebis en de egotripperij. Beginnen met doen wat de meerderheid van het Nederlandse volk wil. De verschillen komen vanzelf wel weer.

Laten ‘wij’ aantonen ‘samen’ wel over de juiste mensen te beschikken. Wel de overredingskracht te hebben en stoppen met de andere kant van het politieke spectrum ruimte te geven om aan de haal te gaan met de ideeën die wij voorstaan. Dat ook niet partijleden invulling kunnen geven aan de eigen identiteit en soevereiniteit waar jouw partij-signatuur voorstaat.

Tegelijkertijd is het een perfecte illustratie van alle redenen waarom progressief en polariserend ‘links’ zo wankelt; ze weten zelf niet meer waarvoor ze staan.

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Nederland is het waard!