Of dat het nu helemaal is zoals was voorzien is vers twee. Voordeel is wel dat het verslag compleet kan worden gemaakt. Nu over naar de volgende fase…..

Waar gaat het over: In een eerder artikel ( langdurig in de bijstand ) meldden we al hoe een 50plusser – die in armoedeval was geraakt – na honderden sollicitaties te hebben gedaan eindelijk aan het werk kon bij een mooi groot Nederlands bedrijf.

Dat ging aanvankelijk ook best aardig. Het functioneren was boven gemiddeld. Niets mis mee zou je denken.

De begeleiding van die werkgever was ook prima. Perfect was de ondersteuning van collega’s en het onderlinge teamgevoel was plezierig. Waar je echter wel tegen aanloopt is de ‘neutraal coachende’ begeleiding. Niet om het uitzendbureau tekort te doen maar zij kunnen in verband met hun eigen verdienmodel die begeleiding niet geven.

Bij deze grote Nederlandse werkgever is dat wat anders. Daar wordt de coaching gedaan door een teammanager. Een teammanager die zelf ook onder druk staat om te moeten presteren en (grote kans) zelf via een uitzendcontract werkzaam is. Hij wordt immers afgerekend op de teamprestatie. Begeleiding door een ‘neutraal coachende’ medewerker van de gemeente zou in die zin ook voor de teammanager een extra steun kunnen zijn.

Ondanks de beëindiging van de werkzaamheden door de proef 50plusser kunnen we concluderen dat het een uitgelezen kans van de gemeente was om iemand actief aan werk helpen. Actief aan werk helpen met ‘neutraal coachende’ begeleiding. Verloning (wat er feitelijk al is) door de gemeente zelf zou daarvoor een perfect instrument kunnen zijn.

Het is nu zaak om te werken aan de mogelijkheid dit instrument ‘creatief’ verder te ontwikkelen. Komende periode de gesprekken daarop focussen.

Wel een paar tips voor het grote Nederlandse bedrijf:
● blijf werken aan een positief klantbeeld
● het gelijk is zeker niet altijd aan de zijde van het grote Nederlandse bedrijf
● als je die cultuur in het bedrijf hebt zal het klantbeeld negatiever worden en uiteindelijk zijn dan de resultaten minder
● bied interne promotiekansen in de vorm van complimenten en beloning in plaats van niet effectieve management lagen creëren. Deze werken deels zelfs destructief en imago schadend.
● geef mensen – die het aankunnen – het vertrouwen om ze daarmee efficiënter en effectiever te kunnen inzetten op de mogelijkheden. Zo levert opleiden niet alleen extra op het versterkt het imago.

Namens de proef 50plusser, hartelijk dank.

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Enschede is het waard!