Langdurig in de bijstand

Onderstaand artikel is gebaseerd op een (aangevulde) werkelijkheid. Iets van fictie en werkelijkheid dus.

Na jarenlang sollicitaties via de vacaturesite Indeed. Na jarenlang solliciteren buiten Indeed om. Want Indeed is vooral een handige tool voor uitzendbureaus. Eindelijk via een uitzendbureau voor € 1672,13 (bruto € 2122,31) aan het werk. € 200,- bovenop de bijstand van € 1472,03 die we ontvingen.  € 200,- extra voor 40 uur werken! En daarvoor honderden brieven verstuurd/gemaild, waarbij op een later moment de leeftijd maar is weggelaten. Aantal reacties 26. En  dan slechts één uitnodiging voor een gesprek bij een uitzendbureau.

Een eerste bezoek aan het uitzendbureau was een wat vreemde ervaring. De intercedent dacht dat ik zeer geschikt zou zijn. De werkgever stelde weliswaar zeer hoge eisen. Maar, de intercedent had bij deze werkgever ook nog wel een andere mogelijkheid mocht het rechtstreeks niet lukken. Verdiende iets minder, maar kans op een baan was veel groter.

In no time had ik twee testen in de mail. Een DISC en GedragsIndicator + Taaltest. Er even rustig voor zitten en ja hoor. Bericht van de werkgever; het uitzendbureau zal contact opnemen om de selectieprocedure met je te bespreken. Maar eerst: arbeidsvoorwaarden binnen de uitzendbranche.

Daarna: Hierbij je afspraakbevestiging voor de selectiedag en een meeluister uur.

Ja hoor: “Gefeliciteerd. je bent aangenomen. Ik verzoek je om z.s.m. de aanstellingsonderzoek in te vullen en terug te sturen in verband met je contract”.

Wat volgde was een ‘secure link’ voor mijn identiteitsdocument(en) en of ik een VOG wilde aanvragen en betalen. Bij de eerste betaling als ik werd aangenomen zouden de kosten worden vergoed.

Eerst volgden thuisstudie dagen en daarna de eerste kennismaking op locatie. In totaal – naast de thuisstudie – was de opleiding 4 zaterdagen en 7 avonden. Allen prima verzorgt. En niet onbelangrijk, grotendeels keurig betaald door de werkgever.

Na de opleiding nog 3 weken leren op de werkplek. Dit houdt in, onder begeleiding werken. Na deze prima en intensieve opleiding en perfect begeleiding mocht je naar je team. Inmiddels alweer enkele weken. Ook daar prima coaching en begeleiding. En vooral ook, super collega’s. Zelfs zo dat stoppen (het was puur bedoeld als test om alles te ervaren en te doorlopen) niet aan de orde is. Het bevalt perfect, een prima werkgever en zijn investering mag beloond worden door de omzet die ik maak. Daarnaast super flexibel qua uren en ach, het zijn maar een paar uurtjes. Heb zelfs het gevoel dat het juist mijn andere activiteiten versterkt. Grote dank dan ook.

En het uitzendbureau; eenmaal per week een klik op de ‘secure link’ om de loonstrook te downloaden.

Als gemeente zou je juist dit als kans moeten oppakken. Zelf zorgen dat er binnen de bestaande regels wel de groep 45-plussers worden geholpen. Daarmee meer loonruimte voor de 45-plusser voordat hij in armoedeval geraakt.

En voor de 50-plusser die al in armoedeval is geraak. In eerste instantie mogelijk in combinatie met bijverdienen met behoud van uitkering. Armoede en uitzichtloosheid leidt tot frustratie, slechte gezondheid en psychische problematiek. Ook draagt dit bij aan een betere en veiliger thuissituatie. Bijvangst: minder onkosten maken op de WMO, Jeugdhulp, subsidies voor zorgverleners, welzijnsorganisaties, wijkcoaches en zorgverleners voor begeleiding. En dat heeft niets met de maakbare samenleving te doen of maakbaar succes. Het is gewoon smart thinking en politieke wil.

Want duidelijk is toch ook: € 170.000 voor een Stichting Saron, waarvan in maart 2019 nog de subsidie (na een faillissement en doorstart en wederom een faillissement) per direct is stopgezet. Dit is gelijk aan de kosten van 100 mensen langdurig in de bijstand, een combinatie bieden van bijverdienen met behoud van uitkering.