Deze oud-rabbijn en ex tukker weet de schijnwerpers weer op zich gericht. En het is niet omdat ik nu pro-Israël of pro-Palestina ben. Je zou in die zin voor een meer objectief uitgangspunt in eerste instantie Israël en het jodendom moeten scheiden. Wat je dan overhoudt is in wezen niet veel anders dan een land waar de islam de dominante ideologie is. Want ook in het huidige Palestina zijn de Palestijnen helemaal niet de oorspronkelijke bewoners van het gebied dat nu Palestina heet.

Ik vind het dan ook verbazingwekkend hoe deze oud-rabbijn – waarvan bekend is dat hij nooit in groepen denkt maar enkel en alleen in individuele mensen – nu deze traditie aanvalt. Met als voornaamste motivatie de tweede wereldoorlog.

Dick Kip uit Ootmarsum (net als zijn vader Jan NSB’er) verraadde het onderduikadres van de familie Menco waarbij tevens de zoons Bernard en Gerard Evers, de verzetslieden Geert Schoonman (alias Rooie Geert) en Piet Troelstra werden gearresteerd.

De familie Menco werd op die dag (6 oktober 1944) overgebracht naar de toenmalige marechausseekazerne aan de Almelosestraat, nu het Wapen van Ootmarsum. De volgende ochtend werden Maurits Menco en zijn drie zoons al heel vroeg opgehaald door de Sicherheitspolizei voor transport naar Almelo. Daar kwamen ze echter nooit aan. Maurits Menco en zijn drie zoons werden onderaan de Kuiperberg iets voorbij boerderij Kroeze in de berm zonder pardon doodgeschoten. Enkel en alleen vanwege hun joodse afkomst. Moeder Sophia en dochter Stella werden richting Oldenzaal getransporteerd. Sindsdien ontbreekt elk spoor.

De oorsprong van het ‘vlöggeln’, is weliswaar in nevelen gehuld. Wel staat vast dat het zeer oud is. In de Overijsselsche Almanak voor Oudheid en Letteren uit 1840 staat het vlöggeln namelijk al vermeld. Ver voor de tweede wereldoorlog dus!

Of is ‘religie’ wel de voornaamste reden om de tweede wereldoorlog erbij te halen? Net als dat Israëlisch-Palestijns conflict gaat om ‘religie’. Wil de oud-rabbijn nu ineens toch een ‘religieus’ etiket plakken wat leidt tot een extra barrière, tot onmacht om dat te doen wat nodig is? Want joden, moslims en christenen, het zijn verschillende tradities. En juist bij het ‘vlöggeln’ gaat het om een groep van acht rooms-katholieke ongetrouwde jongemannen, die in Ootmarsum (Nederland) geboren moeten zijn.

Alleen al daarom ben ik principieel voor een religieus neutrale staat en voor religieus neutraal onderwijs. Dat is echter een utopie en daarom heb je te handelen binnen de huidige wetgeving, moet je de grondwet respecteren en dien je de Nederlandse tradities te eerbiedigen.

Maar zoals de door George Orwell in “1984” al beschreven newspeak: woorden worden afgeschaft of aangepast, zodat niemand er nog aanstoot kan nemen. Maar juist oud-rabbijn Lody van de Kamp zou toch ook moeten weten dat onderdrukking en censuur altijd begint met het zuiveren van de taal.