Toen het over de 1.5 meter ging kwam het beeld van de staredown van MP Mark Rutte met Rick Verhoeven op. Verder gingen de gedachten tijdens de persconferentie vaak terug naar de woorden van MP Mark Rutte ‘Het antwoord op alle vragen die leven, begint bij de kennis en ervaring van deskundigen. Laat ons daaraan vasthouden. Aan deskundigen als Jaap van Dissel en zijn collega’s binnen en buiten het RIVM. Virologen, intensivecare-artsen en andere specialisten.’

We vragen ons af, stel als er inderdaad (nu) 2 weken eerder verregaande en doortastende maatregelen waren genomen. Want los van de tijd die je had kunnen winnen om de bescherming middelen voor de zorg op niveau te krijgen. Het aantal IC bedden vooraf en gefaseerd had kunnen uitbreiden. Het lijkt nu nog steeds een beetje machteloos en achter de feiten aan.

Natuurlijk, geweldig de maatregel en de stap om Nederlandse Universiteiten en het Nederlands bedrijfsleven in te zetten voor de ontwikkeling van een geneesmiddel teven het Corona virus. De productie van beademing apparatuur. Demcon Macawi in Enschede wil de productie van beademingsmodules in Enschede zelfs gaan verdrievoudigen.

Als we het even bij het medische houden. Wat ons betreft gaan we nog een stap verder en maken we het definitief. Hoge scholen en universiteiten moeten zich meer gaan toeleggen op innovaties en productie met betrekking tot onder meer medicijnen en medische apparatuur. Dit in samenwerking met het Nederlandse bedrijf die medische apparatuur dan gaat produceren.

Goed dat er via de bloedbanken word gekeken of er vanaf Januari anti-stoffen zijn opgebouwd bij een deel van onze inwoners. Maar het is natuurlijk van de zotte dat vanwege schaarste er niet massaal kan worden getest. Dit heeft ook duidelijk schadelijk gevolgen voor de zorg. Het niet testen zal ertoe leiden dat verkouden zorgpersoneel eerder thuis zit omdat onbekend is of ze Corona hebben. Ook geeft het ongetwijfeld meer druk op huisartsen die naast aangepast huisarts praktijkwerk ook ‘coronadiensten’ draaien.

De Corona maatregelen worden dan nu aangescherpt en verlengt tot 1 Juni. Burgermeesters zullen via een noodverordening meer ruimte krijgen om te handhaven en de boetes zijn zeker voor Nederlandse maatstaven hoog zijn. Bij de volgende opschalen moet je bijna denken aan herinvoering van lijfstraffen. Benieuwd naar de reacties en handhaving van de verschillende Burgermeesters en Burgermeesterressen.

Maar alles goed en wel, als de beleidsmakers in Enschede een knuffelaanpak maar niet gaan zien als ultiem middel om bevolkingsgroei door immigratie te realiseren. Later we het in die zin ook maar gewoon houden op het meer tijd voor elkaar beleid.

Laten wij vasthouden en invulling geven aan het slotwoord in een brief van Burgemeester Onno van Veldhuizen;
‘Laten we met elkaar de moed erin houden en hopen dat alles zo snel mogelijk weer normaal is. Samen staan we sterk. Samen maken we Enschede sterk.’

Maak vooral ook gebruik van de adviezen op de website www.enschedesamensterk.nl.

Want………….. als iets zeker is ondanks de donkere wolken en huidige duisternis. Er is weer een zonnige en lichte dag van morgen.

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Nederland / Enschede is het waard!

De snelste weg naar het totaal overzicht naar onze andere Corona dagboek publicaties