Lastig, erg lastig. Want hoe ga je ermee om. Afgelopen weekend werden de landelijke richtlijnen massaal aan de laars gelapt. Na de NLalert gisteren hoorde je opmerking dat dit weleens de generale repetitie zou zijn kunnen om te komen tot nog meer verboden.

Als je de verschillende reacties nader bekijkt is een ding ook duidelijk. Het decennia lang polariseren van grote groepen inwoners heeft grote gevolgen. Zelfs nu hoor je dat we desnoods Nederland maar moeten verdelen in regio’s. Het verdeel en heers principe lijkt maar niet uit de politieke hoofden te komen. En als het al niet de verdeel en heers, dader en slachtoffer strategie is dan zijn het de ‘gepolariseerden’ die meer betrokkenheid, actie en daadkracht van de burgemeester en wethouders eisen. Als standaard reactie dan ‘populistisch’ en ‘complot theorie’.

Waar het vooral nu om gaat is, we zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje. De aanpak van deze Corona crisis heeft als bijkomstigheid, we zijn meer aangewezen op de eigen kring, de eigen stam. Met de aanpak erkennen de huidige bestuurders en verantwoordelijken tevens dat er buiten de eigen staat een andere rechtsmacht van kracht kan zijn. Hoe mooi is dat.

Er wordt erkend dat grenzen naar twee kanten werken: ze kennen de staat exclusieve rechtsmacht toe, maar beperken tevens de aanspraken van die staat tot een bepaald gebied. Een soevereine staat eist dat recht op en claimt jurisdictie over een bepaald grondgebied.

Met de aanpak wordt duidelijk dat economische globalisering, politieke democratie en de soevereine staat zijn niet met elkaar te verzoenen.
Het belang van de soevereine staat is na de Euro crisis, het ECB beleid, de massa immigratie en nu de Corona crisis aanpak overduidelijk.

Laten we intussen tijd samen deze crisis overwinnen en laten we vooral de echte specialisten uit het veld volgen. Duizenden oud-zorgmedewerkers springen inmiddels bij in de overbelaste zorg. Laten wij helpen door de echt goedbedoelde richtlijnen op te volgen.

Na het samen overwinnen van de Corona crisis kunnen we ons definitief vereniging. Mensen uit de zorg, de middenklasse, de ZZPers/MKBer, de arbeidersklasse, de boerenstand. Laten we elkaar vasthouden, laten we elkaar steunen, geef elkaar de kracht en moed om te werken aan morgen. Wij zijn met velen, we zijn in de meerderheid, we zijn het volk!

Want………….. als iets zeker is ondanks de donkere wolken en huidige duisternis. Er is weer een zonnige en lichte dag van morgen.

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Nederland is het waard!

De snelste weg naar het totaal overzicht naar onze andere Corona dagboek publicaties