Goed dat het kabinet snel gekomen is met een fors pakket aan maatregelen om de economie zo goed mogelijk draaiende te houden. Lokaal moet er wat ons betreft ook een economisch noodpakket komen om waar het kan de ondernemers te steunen. Op een van onze vragen daarover (uitstel OZB) kregen we een bevredigende reactie. Als regio zal worden gekeken hoe dit maximaal te doen. We zien gespannen uit naar die uitkomst. Zoals we net begrepen uit de toespraak zal er lokaal ook een taak zijn om de nu genomen maatregelen uit te werken.

De dekking voor de huidige maatregelen die het kabinet neemt lijken geen pijn te doen. De dekking van de maatregelen komen waarschijnlijk uit de Hoekstra spaarpot ‘investeringsfonds’ die zoals in september 2019 al werd aangeven. Deze zou mogelijk 50 miljard euro bevatten. In die zin, nog genoeg in kas om de regio’s te steunen.

Grote vraag is nu natuurlijk de uitvoering. Het steunpakket personeel behouden lijkt een aansprakelijkheid probleem te hebben bij alsnog faillissement. Prima dat de eerste steun voor de ZZPer geen lening is maar vorm van uitkering. Uitstel belasting is uitstekend. Blijft natuurlijk de termijn die nodig is voor de steun maatregelen. Verruimen van lening mogelijkheden blijft een groot vraagteken ivm privé consequenties voor de ondernemers in kwestie.

Maar………….. als iets zeker is ondanks de donkere wolken en huidige duisternis. Er is weer een zonnige en lichte dag van morgen.

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Nederland is het waard!

De snelste weg naar het totaal overzicht naar onze andere Corona dagboek publicaties