De experts zijn het niet eens over de impact van de corona-pandemie. Maar Nederland wordt bestuurd door een RIVM meneertje.

Het RIVM dat:
– op 22 januari aangaf dat de verspreiding van het nieuwe corona virus naar Nederland “nihil” was. Want, er waren geen directe vluchten tussen Wuhan en Schiphol.
– eind februari nadat bekend werd dat een Duitse corona patiënt in Nederland was geweest liet weten dat de kans “nihil” was dat hij Nederlanders had aangestoken. Want, hij vertoonde tijdens zijn verblijf in ons land namelijk geen symptomen.
– als ‘professional’ en ‘wereldvermaard’ instituut en dé partner van het kabinet adviseert dat scholen niet dicht moeten. Want, de kans op verspreiding via scholen is echt ongelooflijk klein.
– dat op 2 maart op twitter bij Corona klachten nog adviseert “Thuisblijven en uitzieken.”

Dit terwijl de wereld(economie) langzaam tot stilstand komt. De grenzen worden overal geheel of gedeeltelijk gesloten, de vroegere nationale trots KLM “staat stil”, de internationale aanvoerlijnen stokken, de beurzen zijn gecrasht en het hamsteren is begonnen. Landen worden nu teruggeworpen op zichzelf en hoeven weinig te verwachten van internationale saamhorigheid.

Als je ziet hoe de “beleidsmakers en huidige leiders” in Nederland reageren moet je het ergste vrezen. Hier zullen de verantwoordelijken zich verschuilen achter instituten als het RIVM, de eigen inwoners wijzen op onverantwoordelijk gedrag. Terwijl alle signalen te laat opgevangen en genegeerd zijn. Zelfs toen alle signalen op rood stonden werd er niet doortastend opgetreden.

Kijk een Trump en vergelijk hem met een Rutte. Trump kondigt noodtoestand af en werkt samen met retailers en farmacie om test pakketten te delen. Hij beteugeld het door alternatieve plannen al te lanceren en de beurzen in de VS stijgen weer. Terwijl we hier worden bestuurd door een RIVM meneertje en er wc papier wordt gehamsterd, adviseren ze kippensoep met eiwitten te eten en kent elke gemeente straks zijn eigen “nood verordening”

Een echte leider toont wijsheid, is doortastendheid, moedig en straalt daadkracht uit. Hij laat zich voor, tijdens en na de crisis ook zien. Na de crisis dan gewoon weer Nederlandse bescheidenheid en over tot de orde van de dag……. Want als iets zeker is ondanks de donkere wolken en huidige duisternis. Er is weer een zonnige en lichte dag van morgen.

Een gevolg van de snel om zich heen grijpende maatschappelijke crisis is dat ook het nationale gevoel weer terug komt. Het besef dat we als Nederlanders meer gemeenschappelijk hebben dan het nationale voetbalteam en het volkslied. Dat er vooral ook één verbindend element is: namelijk de bescherming van de gezondheid van ons en onze naasten. Het nationalisme is in essentie namelijk niets anders dan een vorm van zelfbehoud. Het opkomen voor jezelf en je dierbaren.

En dat geldt niet alleen voor Nederland. Ook Italië, Denemarken, België, Singapore, de VS: alle landen nemen nationale maatregelen om het corona virus in te dammen.

Het is op dit moment dan ook de vraag of de hernieuwde aandacht voor het nationale belang en de eigen bevolking een tijdelijk fenomeen is. Of zorgt de Corona-crisis toch voor een politieke en maatschappelijke wake-up call.

Wordt het na een paar maanden politiek en maatschappelijke lockdown voor politici en beleidsmakers weer business as usual? Worden we verder “verslaafd” of is de angst voor pandemieën nu zo diep doorgedrongen dat landen weer hun eigen grenzen, de gezondheid en veiligheid van hun eigen bevolking willen beschermen?

Het is duidelijk dat er een grote afhankelijkheid is ontstaan van wereldwijde productieketens en internationale aanvoerlijnen. De Corona-crisis kan dan ook zomaar dé voorbode van meer nationaal gericht beleid en nationalistisch denken.

De eerste levens behoefden, sommige producten en diensten zijn zo vitaal dat je je niet volledig van buitenlandse toevoer afhankelijk moet willen zijn.

Voedselvoorziening is cruciaal voor ieder land. Medicijnen garantie is een voorwaarde als een land ziek mocht worden. De Nederlandse boer zal de waardering moeten krijgen die hij verdient. Onze universiteiten en het bedrijfsleven moeten een rol krijgen in de ontwikkeling en productie van medicijnen.

Onze nationale soevereiniteit is van wezenlijk belang en moet worden hersteld. Ze mag niet zo maar worden verkwanseld. Niet aan de EU, de VN of welk internationaal samenwerkingsverband dan ook.

De snelste weg naar het totaal overzicht naar onze andere Corona dagboek publicaties