En voordat dé coalitie zich weer eens door mij aangesproken voelt kan ik melden dat deze titel een deel van een kop die op 1Twente is, gebruikt een dag nadat (voorlopig) ons buitengebied is gered van een overdaad aan horizon- en landschap verwoestende plannen die er op de laatste raadsvergadering nog even doorgedrukt moesten worden door de ‘groene stroming’ binnen de coalitie.

Je zou haast denken dat deze kop al uit het journalistiek creatieve brein van Wilco Louwes is ontsproten ver voor zijn tijdelijke vertrek enkele jaren terug. Mooi dat hij dan ook weer terug is en de kop eindelijk kan gebruiken. Want in wezen rammelt deze coalitie al vanaf de start. Want laten we welwezen; D66, PvdA, CU, GroenLinks, SP (de ‘groene coalitie’) en de PvdA kraamkamer DENK hebben samen 19 zetels.

Samen met een zich graag groen rechts noemende VVD, en BBE raadsleden die in het openbaar een liefdesverklaring geven aan het D66 verkiezingsprogramma, rammelt het als het gaat om duurzaamheid en klimaat natuurlijk al vanaf het begin. Dan is polderen op alle onderwerpen die ertoe doen een ‘doel’ om grip op de macht te houden.

Als je dan een onervaren college hebt of van nature geen kracht hebt, nog nooit zelfstandig een visie hebt hoeven ontwikkelen, dan ben je erg afhankelijk van je ‘werk’ omgeving. En als er een coach is die een wat autocratische leiderschapsstijl heeft wordt het lastig ‘manoeuvreren’. Het ‘aan de vruchten herkent men de boom’ is dan ook verworden tot ‘wrange vruchten plukken van een aangetaste boom’. De unaniem aangenomen motie ‘Bomen beter beschermen’ is dan misschien ook wel de meest waardevolle motie van de zomernota 2021. Al is het afwijzen van participatie en niet erkennen en respecteren van onze Enschedese cultuur en tradities dan wel weer tekenend voor de aangetaste boom.

Persoonlijk verwacht ik dan ook dat het rammelen van de coalitie door rommelt tot maart 2022. Het pluche went immers snel. Wij zullen onvermoeibaar blijven werken aan een beter, mooier, veiliger en bereikbaarder Enschede. Economische voorspoed, minder armoede en meer en betere zorg voor en met elkaar. En dat samen met de Enschedeër, samen met onze ZZP- en MKB ondernemers, onderwijs instellingen. Verbindend Enschede staat daarbij tevens synoniem voor bestuurlijke transparantie en de bestuurlijke luiken maximaal open. Elkaar wat gunnen.

Verbindend Enschede is ervan overtuigd dat het origineel namelijk altijd wint van de kopie! Voor Verbindend Enschede staat voorop, Enschede had het, heeft het en zal het in de toekomst hebben.

Een stad met mensen die overlopen van energie en talent, maar ook een stad die lijdt onder verruwing, verharding, verdeeldheid en verlies van vrijheid. Verbindend Enschede wil niet afbouwen… maar juist eerst weer opbouwen van wat is afgebroken…. door ontwikkelen van onze stad… de balans en het vertrouwen herstellen.

Het herkennen van onze inbreng in de profielschets voor de komende burgemeester, dat is wat dat betreft voor ons een eerste stap…. nu nog de passende kandidaat.

Ook in het zomerreces zal voor ons gelden:
Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Enschede is het waard!