In April schreef ik al over het voorgenomen AZC aan de Parkweg. Hoe het COA omgaat met asbest, de afspraken en regels en hoe B&W van Enschede aan het lijntje wordt gehouden.
Boterzachte afspraken
De noodopvang gaat dicht, belooft Arjan Kampman. Als het echter klopt dat in de bestuursovereenkomst staat dat de noodopvang in gebruik blijft totdat er een reguliere locatie voor 550 vreemdelingen in Enschede is geopend.
Dan zijn het boterzachte afspraken en zal de wethouder straks gewoon weer beargumenteren waarom B&W toch de noodopvang in stand moet houden. Zullen er dubbele opbrengsten zijn voor de slimme ondernemer Jan van Eck.
Op basis van het verleden kun je verwachten dat B&W ‘de inspanningsverplichting’ van het COA niet hard zal gaan spelen. Terwijl alle betrokkenen vooraf op de klompen kunnen aanvoelen dat je bijvoorbeeld asbest niet zomaar onder het tapijt kunt vegen.
En het zal niet de enige reden zijn, misschien zal het nooit als argument worden gebruikt. Maar op basis van informatie is duidelijk dat er een nieuwe ‘asbestsanering’ ronde wordt gedaan.
Het zal dan ook wel weer politiek gedraai opleveren op kosten van de belastingbetaler. Het COA geeft dit belastinggeld uit, het B&W Enschede heeft geen ballen, verantwoordelijke ambtenaren nemen geen verantwoordelijkheid en de ondernemer (Jan van Eck) kan nog wat extra geld verdienen.
Wie is Jan van Eck
Jan van Eck is een hardwerkende self-made ondernemer. En in de gemeente Enschede heeft Jan van Eck een mooie cash-cow gevonden.
De beste man investeerde in Enschede vooral in (oude) gebouwen en een goede infrastructuur. Daarnaast is hij eigenaar van tal van andere aan de evenementenbranche gelieerde bedrijfjes.
Bij deze bedrijven is ook betrokken Marten Foppen. Marten Foppen is niet geheel onomstreden. In 2017 werd hij na malversaties ontslagen als directeur van het Spoorwegmuseum.
Een parallel die ik wil maken is echter een andere. En wel naar een andere self-made ondernemer. Dit is Hennie van der Most. Ook Hennie van der Most kocht oude bedrijfspanden op en bouwde deze om tot horeca- en amusement gelegenheden. Ook Hennie van der Most verdiende aan opvang vluchtelingen. En ook Hennie van der Most verdiende dubbel.
Zijn speelstad Oranje – een attractiepark dat een vakantiedorp had met 250 vakantiehuisjes – sloot na jarenlange financiële problemen in 2014 een deal met het COA.
Nu suggereer ik niet dat Jan van Eck gedreven is door financiële problemen. Zijn cash-cow heeft de laatste jaren immers al vele miljoenen opgeleverd.
Waar Hennie van der Most zijn COA deal destijds typeerde als ‘een geschenk uit de hemel’, hanteert Jan van Eck al jaren een tekst ‘alle zegen komt van boven’. Wellicht tevens een verwijzing naar de verdiepingen van het Enschedese stadhuis.
Er zijn echter nog wat andere parallellen.
Verkoop speelstad Oranje
Na drie potentiële eigenaren te hebben gedumpt verkocht Hennie van der Most zijn speelstad in 2021 aan vastgoedhandelaar Amresh Bajnath.
Hij wilde – in tegenstelling tot de gedumpte potentiële kopers – weer asielzoekers huisvesten in de vakantiewoningen naast Speelstad Oranje. Onder druk van de inwoners werd echter een nieuw AZC op die plek geweigerd. Een jaar later werd er vervolgens een juridische strijd gevoerd over de opvang van Oekraïners.
TTot op heden houdt de politiek daar – onder druk van de inwoners in Oranje – voet bij stuk. En is er nog geen nieuwe bestemming voor speelstad Oranje. In tussentijd kocht de ondernemer Jan van Eck Kalkar Wunderland van Hennie van der Most.
Lijkt het er dus op dat Enschede niet het laatste kunstje was van Jan van Eck. Terwijl er ook voor Airport Twente weer kansen zijn.
Al vraag ik mij af of de dierenclubs en die bezwaarders van de Stichting Lonnekerberg niet enorm veel spijt krijgen om een paar keer per jaar ‘lawaai’ -evenementen wilden voorkomen terwijl nu die vliegtuigen terugkomen.
De keuze wordt dus…
In Midden-Drenthe heeft het B&W gekozen voor het dorpje Oranje. De vraag is nu, heeft het Enschedese college de ballen om voor ons dorp Lonneker te kiezen.
Heeft het Enschedese college überhaupt door dat er inmiddels een andere politieke wind waait. Een andere politieke wind waarbij er door de verschillende gemeenten reeds wordt gekozen voor de eigen inwoners.
Durft het Enschedese college voor een gezond zakelijke oplossing te kiezen waarbij er – in tegenstelling tot Gert Jan Ardesch – niet een ondernemer de vernietiging in wordt geholpen.
Of gooit dit Enschedese college wederom het geld over de balk en kijkt het wederom in de richting van Den Haag….. Durft het college de keuze aan en dwingt het Den Haag om haast te maken met de strengste asielregels ooit waardoor asielzoekers op voorhand al worden afgeschrikt.
Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Nederland / Enschede is het waard!
[…] Enschede heeft ermee ingestemd dat ook Enschede nu een AZC krijgt. Er worden echter in de voorbereiding en de bouw van het AZC gezondheidsregels met voeten getreden. Dat er erg sceptisch over het AZC wordt gedacht […]