Enschede laat economische kansen opnieuw lopen
De sluiting van Vredestein is geen verrassing voor het kabinet. Mark Rutte sprak al in 2020 en 2021 persoonlijk met de top van Apollo in India, in een poging het bedrijf voor Nederland te behouden. Ministers Beljaarts en Hermans bevestigen: het risico op sluiting was landelijk al jaren bekend.

De vraag is dus: wat heeft Enschede gedaan toen deze signalen bekend waren? Terwijl in Den Haag duidelijk werd dat het tij nauwelijks te keren viel, hield men in Enschede de schijn op. Zelfs in 2024 investeerde Apollo nog in een magazijn, wat hoop gaf – maar geen garantie bleek.

Als auteur van het Economisch Strategisch Plan Regio Twente kijk ik met gemengde gevoelens terug. Het plan bood aanknopingspunten voor structurele economische versterking: innovatie gekoppeld aan productie, versterking van lokale ketens, behoud van strategische werkgelegenheid. Maar de uitvoering is achtergebleven. Terwijl Vredestein al wiebelde, voerde Enschede discussies over woningbouw, cultuurclusters en citymarketing – alsof de economische basis vanzelf overeind bleef.

Het wordt extra wrang als we nu lezen dat zelfs de Usseleres opnieuw wordt genoemd als locatie voor bedrijvigheid – terwijl er enkele jaren geleden (2019) op dwang van de provincie miljoenen op zijn afgeboekt. Waar was deze visie toen het er echt toe deed?

Er is jarenlang gestuurd op Randstedelijke modellen, waarin maakindustrie en strategisch eigenaarschap werden ingeruild voor container begrippen innovatie, brede welvaart, de verzorgende economie en toekomstbestendig ondernemen. Alsof het niet uitmaakt of je een “Ontwikkelagenda Economie” maakt voor Groningen, Eindhoven of Apeldoorn

En Vredestein paste daar zo blijkt nu niet in. Maar de gevolgen zijn inmiddels zichtbaar: de een na de andere pijler valt weg. En de geruchten over Grolsch versterken het gevoel dat ook deze basis aan het schuiven is.

De sluiting van Vredestein is geen incident, maar symptoom van een grotere weeffout: economische visie zonder daden, plannen zonder eigenaarschap, hoop zonder voorbereiding. Dat zelfs het kabinet meer deed dan de stad zelf, is een veeg teken.

Twente heeft een strategisch plan. Maar als de uitvoering achterwege blijft, blijft er van visie alleen papier over.

In het belang van Nederland
Overijssel voorop, vooruit!