Tijd zat in Twente is de slogan die gebruikt wordt voor toeristische promotie van Twente. Toen we op 16 maart de briefing ontvingen over de intelligente lockdown realiseerden we ons nog niet dat deze slogan voor de economische schade die de Corona maatregelen veroorzaakten wel een heel erg dubbele lading zou krijgen.

Dat het toeristisch toch nog een aardige zomer lijkt te worden in Twente bewijst eens te meer dat we uniek zijn en dat we we ons samen moeten oprichten. Want naast de Corona schade slaat ook de globalisering enorme kraters in de werkgelegenheid in Twente. Alleen al bij Apollo Vredestein en Eaton dreigen 1000 medewerker in baan te verliezen. Dankzij EU subsidies zijn er nieuwe fabrieken opgezet en is er geïnvesteerd in infrastructuur in Hongarije.

Gemeenten, onderwijs en het bedrijfsleven zullen over de eigen schaduw moeten stappen en juist nu ook als regio Twente schouder aan schouder moeten strijden voor de Twentse belangen. Dat daarbij de gemeenten ook hun eigen sociaal-economische verantwoordelijkheid hebben is ook duidelijk.

Wat we echter vooral nu ook moeten doen is terug naar onze kracht. Juist de unieke kenmerken van de verschillende gemeenten maakt Twente tot een bijzondere regio. Het versterken van de samenwerking en de sociaaleconomische structuur is voor Twente van groot belang om een economisch sterke en daarmee gepaard gaande gezonde en welvarende regio te blijven. Een regio waar het goed wonen, werken, leven en recreëren is.

Nu is de organisatie regio Twente in transitie. Een perfecte gelegenheid om van de nood dan ook maar een deugd te maken. De strategische visie is geschreven zoals Verbindend Enschede samenwerking binnen de Regio Twente ziet. Ondanks dat wij een politieke partij zijn uit Enschede hebben we dit Economisch strategisch plan zo neutraal en evenwichtig mogelijk belicht en gecheckt.

Ons economisch strategisch en de ideeën voor de samenwerking binnen de regio Twente zijn te lezen door hier het plan te openen.