Extinction Rebellion (XR) blokkeerde inmiddels 42 keer de A12 in Den Haag. Een rechter oordeelde dat een aanval met boterzuur door XR niet strafbaar was, en inmiddels is er een kamerlid – Marieke Wijen-Nass (BBB) – die minister van Justitie David van Weel (VVD) heeft verzocht te onderzoeken of deze klimaatactiegroep verboden kan worden. Want: een terroristische organisatie? De terechte vraag is dan ook, Waar ligt de grens tussen protest en terreur?

Ter voorbereiding – ook in het Duits

In een brief aan 29 gemeenten kondigde XR aan vandaag, zaterdag 12 april 2025, actie te voeren tegen fast fashion.

Of Enschede tot die 29 gemeenten behoort, kon mij niet worden bevestigd. Voor nu blijft het dus uitkijken voor wie werkt of gaat funshoppen bij ZARA, Primark, The Sting of New Yorker. Het ligt immers voor de hand dat juist deze winkels doelwit kunnen worden.

De vraag is: hoe gaat het publiek reageren? Misschien is het tijd dat we ons opnieuw serieus afvragen: wanneer slaat activisme om in extremisme? En hoe ver laten we het komen – in naam van het klimaat?

Boterzuur verspreidt een ondraaglijke geur. Wat het verder doet met je gezondheid is grotendeels onbekend. Er is weinig onderzoek gedaan, zeker bij mensen. Positieve gezondheidseffecten zijn in elk geval nooit aangetoond.

Als ik kijk naar de gemiddelde zaterdag in Enschede, zie ik gezinnen, jongeren, stelletjes. Mensen waar de liefde voor elkaar en het gezin vanaf spat. Ook veel Duitse bezoekers, die voor een gezellig dagje uit naar onze stad komen.

Voor de medewerkers alvast een Duitse tekst ter geruststelling:
“Bitte bleiben Sie ruhig. Dies ist Teil einer Aktion von Extinction Rebellion, einer Gruppe, die sich gegen Fast Fashion richtet. Der Geruch stammt von Buttersäure – sie ist unangenehm, aber nicht gefährlich. Das Geschäft wird zurzeit geräumt. Bitte benutzen Sie den Notausgang – unsere Mitarbeiter zeigen Ihnen den Weg. Wir hoffen, bald wieder öffnen zu können. Die Polizei ist bereits informiert.”

De gevaarlijke cocktail van politiek activisme

Extinction Rebellion zijn nog geen terroristen. Maar de parallellen met de beruchte actiegroep RaRa uit de jaren ’80 – waar kamerlid Wijen-Nass ook naar verwijst – worden steeds zichtbaarder.

Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar RaRa. De overeenkomsten met XR en de ideologische erfenis van GroenLinks zijn pijnlijk duidelijk. Politiek gemotiveerd geweld, verpakt als idealistisch activisme. Het patroon herhaalt zich.

RaRa – een club waarmee onder anderen GroenLinks-prominent Wijnand Duyvendak in verband is gebracht – pleegde meerdere aanslagen. In de jaren ’80 gingen vier Makro-winkels in vlammen op door brandbommen. Met succes: na de vierde aanslag trok Makro zich terug uit Zuid-Afrika.

Tot op de dag van vandaag blijft RaRa gehuld in mysterie. Wie er precies achter zaten, is nooit bekend geworden. Alleen René Roemersma – ‘René R.’ – stond in 1988 terecht. Na een veroordeling tot vijf jaar cel, werd hij in hoger beroep grotendeels vrijgesproken wegens een vormfout.

Meer parallellen

De netwerken rondom RaRa, Extinction Rebellion en GroenLinks laten meer sporen van geweld zien – en dat niet alleen tegen bedrijven.

Op 29 maart 1986 werd een aanslag gepleegd op leden van de Centrumpartij in het plaatsje Kedichem. De secretaresse van de partij, Wil Schuurman (later Kamerlid en partner van Hans Janmaat), raakte daarbij zodanig gewond dat haar been geamputeerd moest worden.

Willem Wagenaar werd hiervoor in 1987 veroordeeld. Zijn politieke wortels lagen in de radicale krakersscene van het Amsterdamse anarchistische milieu.

En dan: 6 mei 2002. De moord op Pim Fortuyn – gepleegd door links-radicaal milieuactivist Volkert van der Graaf. Het slotstuk van een maandenlange haatcampagne. Een campagne gevoed door dezelfde ideologie die vandaag nog steeds wordt omarmd – of op zijn minst gebagatelliseerd.

Wat brengt vandaag?

Wat er vandaag precies gaat gebeuren, blijft onzeker. Zoals gezegd: het is niet bevestigd of Enschede op de lijst van XR staat. Mocht dat wel zo zijn, dan zal ik uiteraard op dat nieuws terugkomen.

Voor nu is het zaak te zorgen voor de veiligheid van personeel en winkelend publiek. En ook: te voorkomen dat mensen zelf het recht in eigen hand nemen. Na vandaag hoop ik dat de ogen opengaan.

Zeker nu we toeleven naar:
4 mei – Dodenherdenking
5 mei – Bevrijdingsdag
6 mei – De dag waarop we Pim Fortuyn herdenken, de beste president die Nederland nooit gehad heeft
In het belang van Nederland.

In het belang van Nederland

Enschede, Nederland voorop en vooruit.

#BVNL #GR2026 #Enschede

Nooit opgeven. Niets doen is geen optie. Enschede is het waard.