Onderstaand onze complete reactie op de vraag:
Hoe sta jij tegenover een vuurwerkverbod? Aanleiding: de uitlating van Gertjan Tillema (oa op Twitter), die vindt dat de politiek zich ‘nu maar eens moet uitspreken’ na de aanhoudende overlast. Hoe staan jullie hierin?

Antwoord:
In Enschede geen rellen, geen aanvallen op hulpverleners en alleen drankgelag met jaarwisseling terwijl de plastische chirurgie gelukkig mee kon genieten van de oliebollen. Met het haakje dat hij nu denk te pakken zullen in Enschede ook toestanden als elders in Nederland ontstaan. Uit mijn hoofd, voor 9 uur was het rustig. De dag ervoor was het voor de kinderen ook al laat geworden. En ik snap dat het voor honden een lastig verhaal is. Maar doe je hond een extra knuffel en stoot de inwoners niet van je af. Een goed bedoeld advies al komt het ons op enig moment goed uit.

Een algemeen knalverbod zal zonder intensivering van de handhaving niet helpen. De ‘brave en getrouwe burger’ zal zonder vuurwerk zitten en daarom ontevreden, terwijl relschoppers toch aan de haal kunnen met vuurwerk dat over de grens is gekocht. Je weet wel, die grens die nog niet is uitgegumd.

Wat er dit jaar is gebeurd vooral een reactie op de weersomstandigheden. Super voor de veiligheid. Goed meegedacht ook. De gevolgen mist en vuurwerk rook. In veel straten en buurten is gezamenlijk geïnvesteerd in lokale vuurwerk shows. Maar ook ouders die hun kinderen wilden laten genieten. Dat is dus een dag later afgestoken. Wellicht zouden we de straat en buurt clubs kunnen verzoeken voor de zekerheid een evenement vergunning aan te vragen. Kunnen we dit ook aan laten sluiten bij de ‘Enschede viert oud en nieuw’ campagne die er was.

En kunnen we de individuele inwoners die zich nu hebben geërgerd, vooral links stemmers ook, middels social media adviseren de oordopjes en oogkleppen een dag langer te gaan bewaren.

Laten we er gewoon voor zorgen dat buiten de 3 / 4 dagen met oud en nieuw om wordt gehandhaafd op afsteken vuurwerk. En nu niet weer dit aangrijpen om met voorstellen te komen een volksvermaak de nek om te draaien en weer groepen tegen over elkaar te zetten.

Wat er nu lijkt te worden bedacht is weer over reguleren van de gemeente. Maar neem van mij aan, de Enschedeër laat zich niet meer over reguleren. Dat wil niet zeggen dat we burgerlijke ongehoorzaamheid staan te verdedigen. Maar kijk alleen al die campagne ‘Enschede viert oud en nieuw’. Politieagenten, handhavers, medewerkers van een security-bureau, jongerenwerkers van Alifa en wijkcoördinatoren zijn erbij betrokken geweest.

Daarin ook het aanbod van de gemeente om op 2 januari gratis het vuurwerkafval op te halen. Alleen houdt dat wel in op 1 januari alles bij elkaar vegen. Alleen dan is het nog te warm om alles bij elkaar te pakken. In een ander mislukt avontuur (Diftar) hebben dezelfde politici het over de inwoners aanspreken. Want aso gedrag. Bij het vuurwerk op 1 januari is de officiële mededeling zelfs, het is een politie zaak. Overtreding dus aangeven. Als gezegd, wat ze nu weer doen is tweespalt binnen onze samenleving promoten. Ze maken tot individualisten. Zodat ze worden net als de aanhangers van zijn partij.

Weet je, in een saamhorige en sociale gemeenschap ruimen we het gewoon samen op. Zet daar op in.