Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Abraham Lincoln, Winston Churchill en Franklin D. Roosevelt. Zij worden gezien als grote staatsmannen staatsmannen uit de tijd dat de gender discussie nog onbekend was.
‘Bijna’ alles overstijgend
Staatsmannen en -vrouwen worden vaak gekenmerkt door hun vermogen om politieke verdeeldheid te overstijgen en compromissen te sluiten voor het welzijn van de samenleving als geheel.
Een staatsman of -vrouw wordt niet alleen beoordeeld op basis van hun politieke successen, maar ook op hun morele integriteit, ethisch handelen en toewijding aan democratische waarden. Ze streven vaak naar lange termijndoelen en houden rekening met de belangen van toekomstige generaties.
Staatslieden kunnen verschillende rollen bekleden, zoals presidenten, premiers, ministers en andere politieke leiders op nationaal en internationaal niveau.
Het is belangrijk op te merken dat de term “staatsman” soms wordt gebruikt als een eretitel en niet alle politieke leiders die als staatslieden worden beschouwd, zijn het erover eens dat ze als zodanig moeten worden genoemd.
In de politiek zijn staatsmannen leiders die worden erkend vanwege hun wijsheid, diplomatieke vaardigheden, visie en vermogen om effectief te handelen ten behoeve van het algemeen belang.
Nederlandse staatsmannen
De bij de inleiding genoemde personen worden beschouwd als staatsman. Met uitzondering van de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje (Willem de Zwijger) kennen we in Nederland in wezen alleen politieke staatsmannen.
Andere Nederlandse staatsmannen zijn Johan de Witt (architect van het Nederlandse handelsimperium (VOC) en de politieke stabiliteit tijdens de Gouden Eeuw) en Willem Drees (vader van de verzorgingsstaat). Ook Ruud Lubbers, Wim Kok en Mark Rutte worden gezien als invloedrijke Nederlandse staatsmannen. Van de 5 Nederlandse staatsmannen zijn er 4 premier van Nederland geweest.
De beste premier
Voor veel Nederlanders is Pim Fortuyn de beste premier die Nederland nooit mocht hebben. Pim Fortuyn die werd vermoord na een kogel van links na vuilspuiterij door niet aflatende hetzes.
Vader des Vaderland en staatsman Willem van Oranje was ten tijde van de ondertekening van het Plakkaat van Verlatinghe stadhouder van alle zeven provinciën. De wapenspreuk ‘Je Maintiendrai’ (ik zal handhaven) werd gebruikt door Willem van Oranje.
Om verschillende redenen heeft het ‘moderne’ Nederland zijn beste premier dan ook nog nooit mogen hebben.
Maar nu Omtzigt
Pieter Omtzigt zijn ‘nieuw sociaal contract’ associeert zich met het Plakkaat van Verlatinghe. Nu weet ik niet of Pieter Omtzigt zichzelf ziet als staatsman. Wel is inmiddels voor velen overduidelijk dat de leiderschapskwaliteiten van Omtzigt niet bepaald overtuigend zijn.
Omtzigt laat zich wel nog steeds gelden als het kamerlid principiële niet-bestuurder. Dat hij invloed heeft is ook duidelijke. De politieke leiders van de partijen waarmee hij eerst brak en nu weer mee praat hebben laten weten ook geen bestuurder te willen zijn.
Ze nemen niet alleen plaats in de kamer zo is nu de bedoeling. Geert Wilders ziet zelfs af van zijn premierschap. Daarmee staat Omtzigt dus aan de wieg van wederom een beste premier die Nederland niet mocht hebben.
En ik moet direct bekennen, gelukkig. Niet omdat ik Geert Wilders niet zie als de beste premier van Nederland op dit moment. Maar omdat Geert Wilders wel in leven is. Hij de grootste nog levende staatsman van Nederland is.
Nog een mooie toekomst
Aan de ruk naar rechts is geen ontkomen meer aan. Links houdt zich politiek enkel nog staande door fusies en dwarsbomen van verkiezing uitslagen. Het is veelal rechts dat de dienst uitmaakt in Europa. Met de komende verkiezingen voor het Europees Parlement voor de boeg een mooi vooruitzicht.
Net als dat er voor Geert Wilders en Nederland er een mooi vooruitzicht is. De grootste staatsman wordt in de toekomst premier van Nederland.
Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Enschede / Nederland is het waard!