Schuldenvrij leven is geen luxe, maar een recht
Veel mensen hebben problematische schulden. Alleen al in de gemeente Enschede gaat het om duizenden mensen met problematische schulden.
Vaak zijn dat geen onverantwoordelijke mensen, maar gewone inwoners die door pech, ziekte, scheiding of bureaucratische fouten in de knel zijn gekomen. En toch durven velen er niet over te praten. Waarom? Omdat armoede en schulden nog steeds met schaamte en stigma zijn omgeven.
De gemeente Enschede heeft in haar armoedebeleid daarom bewust gekozen voor een andere benadering: ze spreekt niet meer over ‘armoede’ of ‘schulden’, maar over ‘rondkomen met je inkomen’. Dat communiceert beter, en belangrijker nog: het verlaagt de drempel om hulp te zoeken. Een van de beleidsmedewerkers geeft in de communicatie ook aan “Wij willen dat taboe doorbreken, en laten zien dat het juist goed is om er wél over te praten.”
BVNL Enschede onderschrijft die insteek, maar zou graag nog verder gaan. Want praten alléén is niet genoeg. Wie vastzit in schulden leeft voortdurend in stress. Die stress vertaalt zich in lichamelijke en psychische klachten, wat leidt tot hogere zorgkosten, meer beroep op de WMO, jeugdhulp en welzijnsorganisaties. Tegelijkertijd durven veel mensen met schulden niet meer te gaan werken, omdat loonbeslag elke euro extra wegkaapt. Het systeem straft initiatief af.
BVNL Enschede vindt dat mensen recht hebben op een schuldenvrij bestaan. Niet als sociaal ideaal, maar als basisvoorwaarde voor zelfstandigheid en economische weerbaarheid. Een schuldenvrij bestaan betekent minder zorgkosten, meer werkparticipatie en meer ruimte voor eigen regie.
Maar waar de gemeente soms de neiging heeft om steeds meer te gaan regelen, begeleiden en controleren – via budgetbeheer, leefgeldregelingen en andere bemoeizucht – willen wij juist de omgekeerde beweging maken. Wij willen geen budgetbeheerder van mensen worden. Wij willen vertrouwen terugbrengen. Mensen moeten zelf keuzes kunnen maken, ook fouten durven maken, en vooral weer de moed krijgen om op te staan.
Daarom voegen wij de daad bij het woord, voor mensen in loondienst en zelfstandigen. We gaan verder dan dagdromen. Wij pleiten voor structurele schuldoplossing, eenvoudiger hulpverlening en beleid dat loont om te werken. Geen papieren begeleidingstrajecten zonder perspectief, maar echte kansen om opnieuw te beginnen.
Een schuldenvrije stad is een weerbare stad. En een weerbare stad is een vrije stad.
BVNL kiest voor vrijheid mét verantwoordelijkheid – en voor mensen die weer vooruit durven kijken.
In het belang van Nederland
Overijssel voorop, vooruit!
Geef een reactie