Trump vliegt er in na het burger vliegverbod op 12 maart. Gechoqueerd zijn ze weer, de Trump haters.

Wat Trump doet heeft te maken met zijn herverkiezing later dit jaar. Een economische crisis zal voor zijn herverkiezing een gevaar zijn. De weinig presidentiële, -maar wel zakenman- Donald Trump weet echt wel wat hij doet. Hij kiest, politiek gedreven voor de meerderheid. Want die heeft hij nodig om herkozen te worden.

Veel EU leiders, feitelijk zetbazen kiezen voor zichzelf en nog meer van hetzelfde. Ze paraderen economisch gezien achter het ECB-EU beleid aan in plaats van duidelijk kiezen voor de eigen mensen. Voor hun is het ‘de een zijn dood is de ander zijn brood.’

De Europese Centrale Bank (ECB) kwam afgelopen week met een voorschot op de Euro Crisis. Er komt een enorm financieel hulpprogramma van 750 miljard euro, het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) genaamd.

Internationale handelsspanningen en politieke onzekerheid temperden de groei in de eurolanden al. Het Corona virus geeft in die zin alleen het laatste zetje. Nederland deed het in 2019 wat beter dan gemiddeld, met 1,6 procent groei en een prognose van 1,5 procent in 2020. Maar ook die groei was lager dan eerder werd verwacht. In Duitsland (0,5 procent) en vooral Italië (0,1 procent) lag de groei in 2019 al nagenoeg stil.

Daar komt nu bij de consequenties van het Corona virus. De economie in Europa ligt door de gevolgen daarvan voor een groot deel stil. Eind deze week zal het CPB met cijfers en scenario’s komen waarin de gevolgen van Corona wel zijn verwerkt.

Op dit moment is er een limiet aan wat de ECB volgens eigen regels kan opkopen aan staatsobligaties van een land. Daarmee wordt voorkomen dat ze de grootste schuldeiser van een land worden. Zo blijft de bank voor het oog buiten de politiek. Om de Corona crisis, of eigenlijk de nieuwe Euro crisis te bezweren is de ECB nu dan van plan de eigen regels voor de staatsobligaties te herzien.

Als die regels worden aangepast, kan de ECB dus meer opkopen van landen waarvan de bank al veel staatsobligaties in bezit heeft. Economieën die al zwak waren kunnen daarmee volledig onder ECB-EU controle komen. Het begroting tekort in Italië zal dan ook alleen maar oplopen waarna de ECB-EU Italiaanse staatsobligatie op kan kopen om het faillissement te voorkomen.

En niet alleen Italiaanse staatsobligaties. Ook Franse, Spaanse en zelfs ‘Ruttes elke euro komt terug’ Griekse obligaties zullen nu wel tot het steunprogramma toegelaten worden. Daar misschien wel als massa immigratie deal. Griekenland dat eerder als ‘junk’ afwezen werd, omdat er een groot risico was dat ze niet volledig zouden worden afgelost. Nieuw is ook dat niet alleen staatsobligaties en obligaties van grote, beursgenoteerde bedrijven worden opgekocht, maar ook kortlopende schulden van kleinere niet-financiële bedrijven.

En mochten ze nog wat tekort komen. Als de 750 miljard niet genoeg is, dan wordt het opkoopprogramma verder uitgebreid. Aankloppen voor wat ‘green deal’ van klimaat dictator Frans Timmermans is er niet bij. Frans Timmermans die zoals bekend zijn geboorteland gewoon bedreigt ‘De volle mep betalen aan de EU want anders gaat het mis’. Want vindt Frans nu ‘We have short term and long term challenges to tackle, and the ability to manage both’.

Daar sta je dan straks, eeuwig geknecht naar het nieuwe windpark te kijken waar vroeger koeien graasden. Extra veel ouderen die dit land hebben opgebouwd dood, hoge belastingen om het Corona / Euro / Green Deal vangnet van de EU te bekostigen, koopkracht fors achteruit en nog meer bezuinigingen op komst. Buiten de EU volop dampende schoorstenen, zonnepanelen-, windmolen- en elektrische accu dump. Netto effect wereldwijd voor het klimaat, NUL. Voor het wereldwijde milieu, RAMPZALIG.

Het is op dit moment dan ook de vraag of de hernieuwde aandacht voor het nationale belang en de eigen bevolking een tijdelijk fenomeen is. Of zorgt de Corona-crisis toch voor een politieke en maatschappelijke wake-up call.

Het belang van de soevereine staat is na de Euro crisis, het ECB beleid, de massa immigratie en nu de Corona crisis aanpak overduidelijk.

Economische globalisering, politieke democratie en de soevereine staat zijn niet met elkaar te verzoenen. Democratie valt alleen te verenigen met nationale soevereiniteit als we globalisme inperken. Vrijhandel en samenwerking tussen staten is iets heel anders dan het opleggen van externe EU regels en beperkingen dwingend opleggen.

Laten we elkaar vasthouden, laten we elkaar steunen, geef elkaar de kracht en moed om te werken aan morgen. Wij zijn met velen, we zijn in de meerderheid, wij zijn het volk!

Want………….. als iets zeker is ondanks de donkere wolken en huidige duisternis. Er is weer een zonnige en lichte dag van morgen.

Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Nederland is het waard!

De snelste weg naar het totaal overzicht naar onze andere Corona dagboek publicaties