Enschede Onder Hoogspanning: Zorgprojecten Botsen met Bezuinigingen en Buurtzorgen

dit artikel is geschreven door: Jaimi Keirouz, kandidaat in procedure voor BVNL Enschede

Twee ambitieuze zorgprojecten in Enschede, de transformatie van de Apostel Thomaskerk in Enschede-West en de ontwikkeling van een woon-zorgcomplex aan de Geessinkbrink in Enschede-Zuid, leiden tot groeiende maatschappelijke onrust. Niet alleen roepen ze fundamentele vragen op over spreiding, transparantie en veiligheid, maar in het licht van de aanstaande bezuiniging van 30 miljoen euro op de gemeentelijke begroting volgend jaar, worden de kosten van de noodzakelijke aanpassingen in de openbare ruimte – zoals nieuwe wegen en parkeerplaatsen – een politieke hete aardappel. Het is een strijd tussen de onmiskenbare behoefte aan zorg en de prudentie van financiële middelen.

Thomas de Keyserstraat 20: Van Kerk naar Zorginstelling – Een Dure Transformatie?

In januari 2025 gaf het College van B&W groen licht voor de ombouw van de voormalige Apostel Thomaskerk aan de Thomas de Keyserstraat 20 tot 24 woonzorgeenheden voor volwassenen die 24-uurs zorg nodig hebben, te exploiteren door zorgpartij De Weerde. Hoewel de noodzaak voor deze zorg onbetwist is, brengt de transformatie van een kerk, een gebouw met een afwijkend bestemmingsplan, aanzienlijke kosten met zich mee. De plannen omvatten expliciet de realisatie van parkeerplaatsen en aanpassingen in de openbare ruimte.

Deze aanpassingen, zoals de aanleg van wegen en extra parkeergelegenheid, zijn niet gratis. In een tijd waarin Enschede 30 miljoen euro moet bezuinigen, rijst de cruciale vraag: wie betaalt de rekening voor deze infrastructuuraanpassingen, en zijn ze nu echt noodzakelijk? Burgers hebben het recht op gedetailleerde kostenramingen. Hoeveel gaat de aanleg van 24 parkeerplaatsen kosten? Welke aanpassingen aan de bestaande infrastructuur zijn precies nodig, en welk deel daarvan komt voor rekening van de gemeente, en welk deel voor de zorgpartij? Zonder volledige financiële transparantie, en een heldere vergelijking met alternatieve, mogelijk goedkopere, locaties, kan de indruk ontstaan dat deze investeringen in tijden van financiële krapte onvoldoende kritisch worden bekeken.

Geessinkbrink 7: Zorgen in Enschede-Zuid en het Overzicht van de Gemeente

De aanvraag in maart 2025 voor een woon-zorgcomplex aan de Geessinkbrink 7, een voormalige huisartsenpraktijk in de wijk Wesselerbrink, voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking (VG6-indicatie), stuit op vergelijkbare maar ook specifieke zorgen van buurtbewoners over veiligheid en leefbaarheid.

Het meest verontrustende in dit dossier is de constatering van Wethouder Harmjan Vedder, die spreekt van een ‘goede spreiding’ van woon-zorgcomplexen, terwijl uit aanvullende vragen blijkt dat de gemeente slechts een beperkt overzicht heeft van de aanwezige complexen. Dit gebrek aan data en transparantie is ronduit problematisch. Hoe kan er sprake zijn van een ‘goede spreiding’ als het overzicht ontbreekt? Dit roept de schijn op van ad-hoc beleid en een gebrek aan regie, wat uiteindelijk kan leiden tot een onevenwichtige verdeling van zorgvoorzieningen en een overbelasting van specifieke wijken. Burgers moeten zich afvragen of de gemeente wel voldoende inzicht heeft om weloverwogen beslissingen te nemen, zeker wanneer elke euro moet worden omgedraaid.

Veiligheid en de Maatschappelijke Prijs van Onvoldoende Zorg

De discussie over de locatie van zorginstellingen kan niet losgezien worden van de bredere context van veiligheid en de impact van psychische kwetsbaarheid op de samenleving. Het tragische incident in Houten, waarbij een jong kind omkwam door toedoen van een persoon met een psychose, is een schrijnende herinnering aan de noodzaak van adequate begeleiding en toezicht. Helaas is dit geen geïsoleerd geval. Ook in andere steden zijn er incidenten geweest waarbij personen met psychische problemen betrokken waren, variërend van overlast in het openbaar vervoer en de publieke ruimte, tot schrijnende gevallen van huiselijk geweld. Hoewel het overgrote deel van de mensen met psychische aandoeningen niet gewelddadig is en juist kwetsbaar is, benadrukt dit de cruciale behoefte aan een veilige en passende huisvesting en begeleiding om zowel cliënten als de samenleving te beschermen.

De komst van dergelijke instellingen kan de sociale dynamiek van een wijk beïnvloeden. Buurtbewoners kunnen zich zorgen maken over een toename van overlast of een gevoel van onveiligheid. De gemeente heeft hier de plicht om deze zorgen serieus te nemen en proactief te handelen door middel van effectieve communicatie, duidelijke afspraken met zorgpartijen en continue monitoring van de impact op de wijk. In tijden van bezuinigingen mag dit echter niet ten koste gaan van de kwaliteit van de begeleiding en de veiligheid. Integendeel, de 30 miljoen euro aan bezuinigingen dwingt tot een slimme en efficiënte inrichting van de zorgketen, waarbij de veiligheid van zowel cliënten als omwonenden vooropstaat, zonder onnodige kosten.

Oproep tot Actie: Transparantie, Analyse en Alternatieven Nu!

BVNL’s oproep tot actie verdient de hoogste prioriteit, zeker nu de gemeentelijke begroting onder druk staat:
Volledige Transparantie en Kostenoverzicht: De gemeente Enschede moet onmiddellijk een volledig en actueel overzicht van alle bestaande en geplande woon-zorgcomplexen publiceren, inclusief de aard van de zorg en de exacte financiële implicaties van de aanpassingen in de openbare ruimte. Specificeer de kosten van de wegen en parkeerplaatsen bij de Thomas de Keyserstraat 20 en Geessinkbrink 7! Dit moet voor elke burger controleerbaar en toegankelijk zijn.

Grondig en Onafhankelijk Onderzoek: Voorafgaand aan elke definitieve beslissing dient een onafhankelijk en diepgaand onderzoek plaats te vinden naar de integrale impact op de buurt, de veiligheid van omwonenden, de verkeersstromen en de parkeerdruk. Deze analyse moet expliciet de afweging van de kosten in het licht van de aanstaande bezuinigingen omvatten.

Kritische Blik op Locatiekeuze en Alternatieven: De gemeente moet een proactief beleid voeren en kritisch kijken naar alternatieve, kostenefficiënte locaties. Zijn er leegstaande gemeentelijke panden of commerciële gebouwen die met minder ingrijpende en kostbare aanpassingen kunnen dienen als woonzorgcomplex? De focus moet liggen op het vinden van de meest geschikte en financieel verantwoorde oplossing, waarbij de belangen van zorgbehoevenden en de gemeenschap in balans zijn.

Laat je horen op de wijkraadvergadering op 3 juni 2025.
📍 Locatie:Café De Buren Boekelo – Beckumerstraat 2, 7548 BG Enschede (Ingang Cobra) – 🕒 Tijd: 19:30 – 22:30
🔗 Meer info en achtergronden: [link naar de stadsdeel west vergadering]

In het belang van Nederland
Overijssel voorop, vooruit!