Pro EU wint de verkiezingen in Moldavië en breidt verder uit. Daarmee kan de separatistenrepubliek Transnistrië zomaar eens het grondgebied kunnen vormen van de volgende Russische stap. Internationaal geldt het als onderdeel van Moldavië. De vraag is dan ook, de EUssr juicht. Maar is dit de volgende oorlogsverklaring?
In Transnistrië zijn de inwoners echter Russisch georiënteerd waardoor een binnenlandse opstand niet ondenkbaar is. Daar komt bij dat Moldavië extra kwetsbaar is omdat de meeste energiecentrales van Moldavië in Transnistrië staan.
Verdrag van Parijs
Nu heeft Poetin aangegeven terug te willen naar de machtsverhoudingen van vóór het Verdrag van Parijs dat in 1856 werd gesloten. In dat verdrag werd de Zwarte Zee gedemilitariseerd en Rusland verloor onder meer de controle over een historische regio Bessarabië.
Rusland moest op basis van dat verdrag (na de Krimoorlog) een klein gedeelte van Bessarabië afstaan aan het Roemeense vorstendom Moldavië.
In 1878 kwam het gebied bij de Vrede van Berlijn, na de door Rusland gewonnen Russische – Turkse oorlog weer in Russische handen. Waarmee de weg vrijgemaakt was voor de Unie van Socialistische Sovjetrepublieken (USSR). Waar dus Moldavië tot 1991 toe behoorde.
Onafhankelijk in 1990
Het gebied Transnistrië, gelegen tussen de oostgrens van de republiek Moldavië en de westgrens van Oekraïne, verklaarde zich in 1990 eenzijdig onafhankelijk.
Het is een in wezen onafhankelijk dwergstaatje, dat slechts erkend wordt door een beperkt aantal erkende landen. Internationaal geldt het als onderdeel van Moldavië. Moldavië behoorde tot 1991 tot de Unie van Socialistische Sovjetrepublieken.
Na een bloedig gewapend treffen dat zowat duizend mensenlevens eiste, scheidde Transnistrië zich af met de hulp van Russische militairen in 1992 af van Moldavië. Sindsdien is er ook grenspost die niet door de internationale gemeenschap wordt erkend. Transnistrië, de langwerpige strook land is niet groter dan twee keer de provincie Limburg, met een half miljoen inwoners.
EU lidmaatschap
Op 17 september 2006 sprak 78,6% van de inwoners van het huidige Transnistrië zich uit in een referendum. De uitkomt, 97,1% sprak zich uit voor een afscheiding van Moldavië en heraansluiting bij Rusland.
Moldavië maakt ook deel uit van het Oostelijk Partnerschap. Het Oostelijk Partnerschap van de EU werd in 2009 opgericht en bestaat uit zes landen. Deze landen, die deel uitmaakten van de voormalige Sovjet-Unie zijn: Armenië, Azerbeidzjan, Belarus, Georgië, Moldavië en Oekraïne.
Op 1 juli 2016 is de associatieovereenkomst tussen de EU en Moldavië in volle werking getreden, nadat deze vanaf 1 september 2014 voorlopig was toegepast.
Moldavië heeft in maart 2022 het EU-lidmaatschap aangevraagd en in juni 2023 kreeg Moldavië (en Oekraïne) de status van kandidaat-lidstaat van de EU. In juni 2024 zijn formeel de toetredingsonderhandelingen geopend.
Conclusie
De EU is een naar totalitarisme neigend instituut te geworden. Je kunt je zelfs afvragen of Europa na 1945 niet opnieuw is bezet en opgedeeld. Het westelijke deel bezet door Amerikanen, het Oostelijke deel door de Russen. Want waarom wordt er door de EU telkens gekozen voor uitbreiding naar het oosten?
In 1990 werd de Sovjet Unie eerst nog gerustgesteld zodat ze hun troepen na de val van de muur uit Oost-Duitsland zouden terug trekken. Maar nadat dit gebeurde en het Warschaupact was opgeheven, breidde de EU uit en trad het ene na het andere ex-Warschaupact land toe tot de NAVO.
Aanvankelijk voerden Duitsland en Frankrijk hartstochtelijk oorlog tegen elkaar; klaarblijkelijk zijn ze nu gebroederlijk samen op oorlogspad met de EUssr als alibi…