Handhaving achter de gordijnen
Eerst de financiën, nu de handhaving. Enschede’s stadsbestuur lijkt een voorkeur te hebben ontwikkeld voor onderwerpen die je vooral niet in het openbaar moet bespreken. Waar het geld blijft en wie de straat veilig houdt? Ook daar moet u zich vooral niet mee bemoeien. Want u zou er maar onrustig van worden.
BOA’s
Neem de BOA’s — Buitengewoon Opsporingsambtenaren die in Enschede inmiddels zelfs een geweldsmandaat hebben. Ze hebben toch al een imagoprobleem. Geen gezag van politie, wel de pet en het bonnenboekje. Ooit begonnen als gesubsidieerde Melkert-banen en bedoeld als opstap naar regulier werk. En nu? Nu zijn ze de flexibele schil van de politie. Politietaken zonder politieprijzen.
En dus vroeg een raadslid van Burgerbelangen — keurig, via de juiste route — hoe dat zit. Wie betaalt de inzet van BOA’s als de politie hun werk op hen afschuift? Welke taken blijven er liggen? En waarom zouden de Enschedese belastingbetalers opdraaien voor rijksbeleid?
Klinkt redelijk, toch?
Niet voor de wethouder Marc Teutelink. Die verwees de vragen namelijk doodleuk door naar de bespreking van het Productenboek — een document dat op dat moment nog ergens diep in het voorportaal van de Zomernota lag. Niet openbaar. Niet controleerbaar. Niet bespreekbaar. En daarmee: niet meer dan een politiek zwart gat waarin ook de BOA’s zijn verdwenen.
Overigens diezelfde wethouder die ook de gemeentefinanciën achter gesloten deuren wilde houden, maar dat plan werd onder druk van de publieke opinie — en dankzij inzet van diverse partijen, waaronder de onze — alsnog teruggedraaid. Zo zie je: druk werkt.
Toeval dat de vragensteller (raadslid Gert Kel) en de wethouder Marc Teutelink uit dezelfde partij komen? Nauwelijks. Je zou bijna denken dat er vooraf is afgestemd: jij stelt de vraag, ik zorg dat niemand het antwoord hoort. En iedereen acteert mee in dit toneelstuk.
Subsidie verordening of wegbezuinigd?
Maar waarom al die geheimzinnigheid? Simpel: je zou er maar achter komen dat die BOA’s nog steeds op een subsidieregeling bungelen. Of erger nog: dat ze op de nominatie staan om te verdwijnen in het kader van het ‘ravijnjaar’. Want, zo zei dezelfde wethouder eerder over bezuinigingen: “Als je zomaar zegt dat er wordt bezuinigd, staat die instelling wel in de brand.” Oftewel: het probleem is niet de bezuiniging, maar dat u erachter komt.
Wat rest is een handhaving die zelf nauwelijks wordt gehandhaafd. Taken schuiven heen en weer, de financiering is mistig, en de gemeenteraad wordt buiten spel gezet — of zet zichzelf buiten spel, als de coalitie dat wenselijk acht.
De burger ziet BOA’s die wél de vuilniszak controleren, maar geen toezicht meer houden in buurten waar het nodig is. Ziet een raad die wél vragen stelt, maar genoegen neemt met geen antwoorden. En een stadsbestuur dat wél regeert, maar liever niet rekenschap aflegt.
Logica van het spreekwoord
Enschede lijkt inmiddels bestuurd volgens de logica van het spreekwoord: “Als er één schaap over de dam is, volgen er meer.” Eerst de financiën in de achterkamer, dan de handhaving, straks het hele college. De ene hand wast de andere — en ondertussen blijven de handen van de burger buiten beeld. Wie betaalt, bepaalt? Niet in Enschede. Daar betaalt u wel, maar bepalen doet u niet.
Deze wethouder Financiën zou toch als geen ander moeten weten wie uiteindelijk zijn salaris betaalt. Ik zal hem op weg helpen: dat zijn de inwoners van Enschede. Sommigen hebben zelfs op hem gestemd. En dan vervolgens alles onttrekken aan het zicht van deze inwoners?
Afsluitend
Denkt deze wethouder, nu al zonneklaar is dat ‘Burgerbelangen’ niet meer is dan een loze belofte, dat het kiezersgeheugen zo kort is dat in 2026 niemand zich dit nog herinnert — en de Enschedese koe weer een haas vangt, blind voor wat er intussen is gebeurd?
Nou Enschede gaat deze ‘Burgerbelangen’ nog zeer lang heugen. Want inmiddels noemt de fractievoorzitter Barry Overink de verstikkende constructie van cofinanciering en subsidieafhankelijkheid al “GRATIS GELD”. Het lijkt wat dat betreft wel of ze een boek van de PvdA hebben mogen lenen en de VVD wat los laten.
Het is één gotspe hoe deze partij denk en omgaat met de financiën. Waar ook geen enkele partij het over heeft is de € 417 miljoen euro die nodig zijn voor het onderhoud van schoolgebouwen. Het leven op de “POF” wat onder aanvoering van BBE de norm is geworden, daar zal de Enschedese burger echter nog lang voor moeten af betalen.
Besturen is geen toneelspel, en burgers zijn geen figuranten.
In het belang van Nederland,
Enschede voorop en vooruit.
#GR2026 #BVNL #Enschede en #ElkAndereGemeente
Geef een reactie