한국식 시민의 이익 / hangugsig simin-ui iig / Burgerbelangen op zijn Koreaans
In Enschede presenteert Burgerbelangen zich als de partij van de gewone burger. Van luisteren, verbinden, meedoen. Maar wie beter kijkt, ziet geen betrokken bestuur, maar een strak geregisseerde eenheidspartij, waar wethouders de lakens uitdelen en raadsleden applaudisseren. Burgerbelangen Enschede (BBE) lijkt steeds minder op een lokale volkspartij en steeds meer op een Twentse variant van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij.
Wie is de partijleider?
De centrale vraag: wie is hier de partijleider? Want wie is de baas? Is dat de fractie in de raad, die spreekt namens de burger? Of zijn dat de wethouders, die zonder enige vorm van zelfreflectie de regie in eigen hand houden? Het is een vraag die zich steeds meer opdringt. Openlijk ook sinds de gebeurtenissen rondom de wijk Stokhorst, de BOA-inzet, het verdwijnen van protestspandoeken en het financiële beleid.
De spandoekaffaire: handhaving of censuur?
Het begon met een spandoek. Of beter gezegd: de verdwijning ervan. Bewoners (waaronder Marieke Belt) van de wijk Stokhorst uitten hun onvrede over de gang van zaken bij een nieuwbouwproject – 223 woningen, waarvan 80% sociale huur, de eerste vijf jaar exclusief voor Oekraïense vluchtelingen. Lees meer over dit onrecht en intimidatie in de column achtergesteld en de mond gesnoerd.
En nu verdween een spandoek met een kritische boodschap tot tweemaal toe. Gestolen? Nee. Op last van de gemeente verwijdert.
Handhaving niet eens door BOA’s
De spandoeken werden zogenaamd in het kader van ‘handhaving’ verwijderd. Je zou verwachten dat dit door BOA’s gebeurde — herkenbare gezichten zoals handhaver Roebert. Maar nee, het werk werd uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van BBE-wethouder Niels van den Berg, met een onherkenbare bus van een schoonmaakbedrijf uit Oldenzaal. Een bus die vervolgens ook nog eens verdween naar Duitsland.
Maar waarom wordt een spandoek met politieke inhoud verwijdert, terwijl andere banners en vlaggen rustig mogen blijven hangen? Wie gaf de werkelijke opdracht? De handtekening van wethouder Niels van den Berg staat misschien niet onder het besluit, maar zijn verantwoordelijkheid is onmiskenbaar.
Nog wranger
En het wordt nog wranger: één van de protestspandoeken die dankzij een tracker werd gelokaliseerd in Duitsland kwam na Bevrijdingsdag weer in beweging. Het spandoek moest immers = net als het eerste – nog worden afgeleverd bij de opdrachtgever, de gemeente Enschede.
En zo werd het spandoek teruggevonden – achter het gemeentehuis. Letterlijk achter het huis van de democratie verdwijnt de stem van de burger in de coulissen. Het is geen handhaving. Het is censuur met een oranje gemeentelintje eromheen.
Eén partij, twee gezichten
Opvallend is dat ook het eigen raadslid van Burgerbelangen, Gert Kel, geen antwoord krijgt van de eigen (andere) wethouder. Zijn vragen over BOA-inzet worden weggewuifd. Niet beantwoord, maar verwezen naar een onvindbaar ‘productenboek’.
Zoals ik al in de vorige column zei, toeval dat de vragensteller en de wethouder – Gert Kel, Marc Teutelink, en dus ook Niels van den Berg, maar ook het gratis geld van Barry Overink – uit dezelfde partij komen? Nauwelijks.
Je zou bijna denken dat er vooraf is afgestemd: “jij stelt de vraag, ik zorg dat niemand het antwoord hoort.”
“het bellen heeft niet geholpen, dus vernietigen we het protest. Als jullie als fractie maar een kritisch geluid laten horen over de woningbouwplannen van de gemeente Enschede.
En wat betreft dat ‘gratis geld’: wethouder Niels van den Berg maakt het duidelijk — de subsidie (die eigenlijk cofinanciering is) kan niet eindeloos op de plank blijven liggen. Inderdaad, want als je niet voldoet aan de voorwaarden van cofinanciering, moet het geld terug naar de landelijke overheid. En dan ben je niet alleen de subsidie kwijt, maar ook je verplichte eigen investering. Daarom vraag ik mij al langere tijd af: waarom zijn deze cofinancieringen niet als risico opgenomen in de begroting? Het antwoord lijkt simpel: de verantwoordelijke wethouder Financiën, Marc Teutelink, zit in dezelfde partij.
Wie is dan nog de baas in de partij?
De raad? Of de wethouders? Maar ook, bepalen 10 raadsleden en 2 wethouders de richting van de andere 29 raadsleden, 3 wethouders en burgermeester?
Van loze belofte naar dode letter
Burgerbelangen beloofde in verkiezingstijd betaalbare woningen voor Enschedeërs. Participatie. Transparantie. Maar in de praktijk worden woningen toegewezen aan vluchtelingen, groeit de stad zonder plan of draagvlak, en wordt kritiek weggepoetst als onkruid in de berm.
Het aantal inwoners in Enschede stijgt enkel door migratie. En ondertussen zit de stad met alleen al een een tekort van €417 miljoen voor schoolgebouwen. Waar zijn de prioriteiten? Niet bij de eigen inwoners, zoveel is duidelijk.
Pyongyang aan de Langestraat
De aanpak van BBE is inmiddels herkenbaar geworden:
Beloof participatie, maar lever een dictaat.
Verwijder spandoeken, maar noem het handhaving.
Bel critici, maar noem het een goed gesprek.
Burgerbelangen opereert als een gesloten front, waar interne kritiek ontbreekt en raadsleden zich schikken naar wethouders die zonder gêne over burgerlijke vrijheden heenwalsen. Alsof men denkt dat een vriendelijke folder in verkiezingstijd genoeg is om alles te vergeten.
Maar Enschede verdient beter
Enschede verdient een bestuur dat naar haar inwoners luistert — niet alleen in verkiezingstijd, maar altijd. Want democratie begint niet bij het uitdelen van folders, maar bij het accepteren van tegenspraak.
De keuze voor 2026
Met de verkiezingen in 2026 in zicht, staat Burgerbelangen op een kruispunt. Kiest men voor partijdiscipline in Noord-Koreaanse stijl, waar alleen applaus wordt getolereerd? Of komt er ruimte voor zelfreflectie, voor democratische tegenspraak binnen de eigen gelederen? En de vraag, accepteren de inwoners dit?
Want kijk de burger echt mee. En dan niet alleen naar wat er gezegd wordt – maar naar wat er gedaan wordt.
Tot die tijd dragen wij deze column op aan de ware partijleider. Wie dat ook moge zijn.
In het belang van Nederland,
Enschede voorop en vooruit.
#GR2026 #BVNL #Enschede en #ElkAndereGemeente
Nooit opgeven, niets doen is geen optie. Enschede is het waard!
Geef een reactie